Logo Infectioase
Home  Contact  Site Map
Scurt Istoric

Spitalul clinic de boli infectioase
"SFANTA PARASCHEVA" Iasi
categoria IV 310 paturi

str. Octav Botez, nr. 2, telefon:
0232-267.719
fax: 0232-264.252

e-mail:
sbc_iasi@mail.dntis.ro
manager@infectioase.ro
administrativ@infectioase.ro
informatizare@infectioase.roscurt istoric

Spitalul Clinic de Boli Infectioase ”Sf. Parascheva” Iasi si-a inceput activitatea la 1 septembrie 1911, sub numele de “Spitalul de Boli Infectioase - Izolarea”, in doua cladiri noi (pavilioanele III si IV) si doua vechi dar renovate, fostele cladiri “Casele Catargi” (pavilioanele I si II) in Institutul de domnisoare Varlam (Hungel)-(1881-1908). Spitalul devine independent in 1920, la initiativa prof. dr. Slatineanu si a prof. dr. N. Hortolomei.
 
In 1922, preia directia “Izolarii” prof. dr. M. Ciuca. El organizeaza aici prima instruire programata a studentilor in Boli infectioase, precum si primul curs postuniversitar cu medici din regiunea a 7-a (1923-1926). Sub directia Prof. Mihai Ciuca, pentru care activitatile de asistenta medicala, invatamant, cercetare si organizare sanitara se imbinau intr-un tot unitar, se construiesc pe terenul spitalului dispensarul de tuberculoza, pavilionul de bucatarie (cu locuinte la etaj pentru interni) si se etajeaza pavilionul de primire a bolnavilor. Creste numarul de paturi la 140.
 
Scoala de clinicieni, igienisti si oameni de laborator creata de prof. dr. M. Ciuca, a facut din “Izolarea” un spital model, unde pentru posturile de interni candidau cei mai buni absolventi ai facultatii. 20 dintre acestia au devenit profesori universitari sau sefi de discipline.
 
In 1929, prof. dr. M. Ciuca a fost chemat la Geneva la sectia de malarie a Ligii Natiunilor, directoratul “Izolarii” fiind suplinit de prof. dr. Al. Slatineanu (bacteriolog), secondat de dr. I. Balteanu. Din salariile de profesori, cedate de Mihai Ciuca si Al. Slatineanu, se construieste in spital, o sala de operatii pentru bolnavii cu complicatii. Aici au operat profesorii: V.I. Butureanu, O. Franche, Gh. Chipail,? Moruzi.
 
In 1937, preia directia spitalului dr. I. Balteanu, medic primar si prof. univ. de Igiena. Sub conducerea sa, se etajeaza pavilioanele III, IV si VI si se construieste anexa de difterie la pavilionul I, crescand numarul de paturi. In acelasi timp se amenajeaza o spalatorie semiautomata si morga.
 
La diligentele prof. dr. Al. Slatineanu, Rector al Universitatii din Iasi si Director al Institului de Igiena, Ministerul Instructiunii creeaza la Iasi, in 1939, ca disciplina de sine statatoare, o conferinta de Boli Infectioase. Conferinta este ocupata de Maria Franche, medic primar al “Izolarii” din 1936. Formata la scoala profesorilor Mihai Ciuca si I. Balteanu, dotata cu o rara putere de munca si o autoritate impunatoare, cu studii de perfectionare la Strassbourg, Paris si Berlin, Conf. Dr. Maria Franche dezvolta functionalitatea spitalului. Sub conducerea sa, se infiinteaza laboratoarele de bacteriologie (cel regional fiind mutat din spital in 1934), biochimie, electrocardiografie precum si serviciile de radiologie, O.R.L., terapie intensiva si se amenajeaza amfiteatrul spitalului.
 
 
In 1962, Maria Franche se retrage dupa 40 de ani de munca, ramanand profesor consultant pana in 1965. Conducerea clinicii este preluata de conferentiar dr. Alla Vata, care devine profesor in 1970, functie pe care o onoreaza pana in 1981. Domnia sa poate fi caracterizata ca o personalitate foarte apreciata pentru exigenta pregatirii profesionale, pentru ideatia noului si pentru exprimarea elevata, carteziana, cu care captiva auditoriul. Membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale din 1996, a asigurat functionarea eficienta si armonioasa a spitalului si a antrenat colectivul medical in numeroase manifestari stiintifice.
 
In perioada 1981-1983 clinica a fost condusa de catre Conf. dr. E. Brauner.
 
In 1983, preia conducerea clinicii seful de lucrari dr. Stefan Dimitriu. Preparator la Farmacologie I.M.F. Iasi (1948-1952), el si-a facut intrarea la Spitalul Clinic de Boli Infectioase in martie 1951 ca medic consultant apoi ca secundar, specialist, primar (1964). Este promovat sef de lucrari in 1974, conferentiar in 1990 si profesor in 1991.
 
Din octombrie 1993, conduce Clinica de Boli Infectioase conf. dr. Vasile Luca, promovat profesor in 1995 si director medical al spitalului din 2002. In 1996, se infiinteaza in spital un compartiment HIV-SIDA cu 20 paturi iar din 1998, spitalul este desemnat Centru Regional pe Moldova pentru supravegherea infectiei HIV-SIDA, coordonator fiind prof. dr. Vasile Luca. Sub conducerea sa, s-a imbunatatit considerabil dotarea cu aparatura performanta de ultima ora pentru microbiologie, chimie si biologie moleculara, care permite diagnosticul virusologic cantitativ al infectiei cu HIV si cu virusurile hepatitelor B si C (VHB, VHC).
 
Astfel, din 1999, au devenit posibile diagnosticul infectiei HIV si monitorizarea eficientei terapiei antiretrovirale. Din 2001, spitalul are si un compartiment de 10 paturi pentru spitalizare de o zi a pacientilor HIV-SIDA.
 
Numarul de paturi a scazut de la 400 in 1994 la 300 in 1998, in prezent fiind de 310; personalul a crescut in numar, de la 7 in 1920 (1 medic primar si 1 secundar, 2 infirmiere, un farmacist, un laborant si un preot), la 278 in 1971(25 de medici, 3 chimisti,141 asistente-surori).
 
In prezent spitalul are 267 salariati, din care 34 de medici si 105 cadre medii.
 
Spitalul asigura: asistenta medicala, invatamant si cercetare stiintifica, dispensarizarea convalescentilor de hepatita si profilaxia antirabica.
 
Cazuistica variata, posibilitatile moderne de diagnostic si tratament si un colectiv bine pregatit fac din spital o baza fundamentala de invatare in domeniul bolilor infectioase.