Durerea cronică este larg privită ca reprezentând boala însăși. Ea poate fi mult înrăutățită de către factorii de mediu și cei psihologici. Durerea cronică persistă o perioadă de timp mai lungă decât durerea acută și este rezistentă la majoritatea tratamentelor medicale. Aceasta cauzează deseori probleme grave pentru pacient.

Semnalele dureroase rămân active în sistemul nervos timp de săptămâni, luni sau ani. Efectele fizice includ tensiunea musculară, mobilitatea limitată, lipsa de energie și schimbări în pofta de mâncare. Efectele emoționale includ depresie , supărare, anxietate și teama de reîmbolnăvire. O asemenea teamă poate împiedica persoana să revină la munca sa obișnuită sau la distracțiile sale.

 

Acuzele frecvente de durere cronică includ:

 • Durerea de cap
 • Durerea dorso–lombară (de șale)
 • Durerea legată de cancer
 • Durerea artritică
 • Durerea neurogenă (durerea rezultată din lezarea nervilor)
 • Durerea psihogenă (durere datorată nu unei boli trecute sau leziuni sau vreunui semn vizibil de leziune interioară).

 

Durerea cronică posttoracotomie este raportată cu incidenţă variabilă, de la 5% (Connacher, 1992), la 10- 50% (Richardson, 1994), durerea posttoracotomie posterolaterală fiind unul din sindroamele dureroase cronice de cea mai mare severitate raportate. Cca 22% din bolnavi semnalează nevralgia posttoracotomie la 2 luni, iar 4% la 12 luni, cca 15% din bolnavi având nevoie de terapie a durerii în clinici multidisciplinare specializate, fapt care atestă indirect gravitatea acuzelor, dar şi dificultăţi majore de terapie clasică a acestora. Este demn de semnalat că de multe ori DCPO este precedată de durere severă postoperatorie, dificil de tratat( Katso şi col., 1992), care este un element predictiv important pentru DCPO. Alt element important de urmărit este durerea toracică preexistentă intervenţiei chirurgicale, element care este de asemenea recunoscut ca factor predictiv important al DCPO (Keller, 1994), dar nu este clar dacă durerea cronică este continuarea sau exacerbarea celei preexistente (posibil în legătură cu evoluţia bolii oncologice) sau un nou sindrom dureros dezvoltat în postoperator. Tipul de intervenţie chirurgicală constituie element predictiv important.

Tratamentul durerii cronice de regula implică medicamente și terapie. Medicamentele folosite pentru durerea cronică includ analgezice, antidepresive și anticonvulsivante. Diferite tipuri de medicamente ajută persoanele cu diferite tipuri de durere. Sunt utilizate medicamente cu acțiune de lungă durată pentru durerile constante. Medicamentele cu acțiune de scurtă durată tratează durerile intermitente sau trecătoare.

Unele tipuri de terapie ajută la reducerea durerii dvs. Fizioterapia (cum este stretching-ul) precum și sporturile cu impact redus (cum sunt mersul pe jos, înotul sau bicicleta) pot ajuta la reducerea durerii. Totuși, prea mult sport sau deloc poate dăuna pacienților cu dureri cronice. Terapia ocupațională vă învață cum sa vă adaptați ritmul și cum să vă realizați sarcinile obișnuite astfel încât să nu vă dăuneze. Terapia comportamentală vă poate reduce durerea prin metode (cum este meditația sau yoga) care va ajută să vă relaxați. Poate ajuta și la scăderea stresului.

Stilul de viață sănătos

Schimbările de stil de viață sunt o parte importantă din tratamentul durerii cronice. Somnul adecvat noaptea și nu moțăitul ziua trebuie sa ajute. Renunțarea la fumat de asemenea, deoarece nicotina din țigări poate face ca anumite medicamente să fie mai puțin eficiente. Fumătorii au mai multe dureri decât nefumătorii.

Majoritatea tratamentelor pentru durere nu vă vor anula complet durerea. În schimb, tratamentul va reduce gradul de durere pe care îl aveți și de câte ori apare. Vorbiți cu doctorul pentru a afla cel mai bun mod de a vă controla durerea.

Reabilitarea medicală cuprinde mijloacele complementare de refacere după o boală. Reabilitarea pacienților începe odată cu asistența medicală curativă, iar pentru pacienții aflați în terapie intensivă această reabilitare începe chiar de la începutul perioadei de internare datorită posibilităților crescute de apariție a complicațiilor funcționale pe toate aparatele și sistemele generatoare de dizabilități.

Reabilitarea medicală este un proces continuu ce necesită abordarea multidisciplinară coordonată de către medicul de reabilitare, din această echipă făcând parte: fizioterapeutul, asistentul medical, terapeutul ocupațional, ortezistul, logopedul, psihologul.

Reabilitarea precoce are rolul de a scădea perioada de spitalizare, de a scădea costurile spitalizării și de a diminua nivelul resurselor medicale implicate.

Rolul recuperării medicale este acela de a preveni agravarea deteriorării fizice și cognitive, de a ameliora funcții și de a preveni complicații ca: escarele, boala tromboembolitică, complicații respiratorii, impotența funcțională datorată mobilizării prelungite – modificări posturale, contracturi, spasticitate, leziuni nervi periferici, atrofii musculare, osificări heterotopice.

Este compus din:

 • Odihnă (somnul), odihna activă şi managementul stresului (managementul energiei)
 • Alimentaţia sănătoasă şi hidratare
 • Munca şi mişcarea
 • Educaţia
 • Natura – Factorii naturali

Odihna: 7-9 ore pe zi – cine doarme mai puţin sau mai mult îşi scurtează viata.

Odihna prin somn, cel mai sanatos somn este noaptea intre ora 22:00 – 23:00 pana la 6:00 – 07:00 dimineata

Odihna poate să fie și activă. Odihna activă sau să faci ceva ce te destinde, ce te relaxează, să faci ce-ți place în viata: dans, înot, muncă placută intensă, mișcare, exercițiu fizic sau sport intens, cititul unei cărți, ascultarea muzicii, plimbarea cu prietenii prin parc (prin natură), etc.

Alimentația sănătoasă: mai puțina mâncare animală, proteină, grasime animală (lapte, brânză, carne, oua și derivate din acestea) și mai multă mâncare vegetală cum recomandă din ce în ce mai mulți doctori nutriționiști.

Hidratarea: 6-10 pahare de apă pe zi, de preferat minim 7-8 pahare (2 litri) de apă pe zi (apă și NU: cafea, băuturi dulci sau acidulate, sucurile de pe piață; de preferat apă plată sau chiar de la robinet).

Munca și mișcarea: Munca (de preferat intensă) 8 ore pe zi. Mișcarea intensă în urma căreia să se transpire (mai ales pentru cei care au muncă sedentară, muncă de birou, etc.) minim 1 h pe zi sau lucrul în gospodărie, exerciții fizice, sportul, chiar urcatul scărilor și mersul pe jos minim 30-45 minute pe zi este sănătos.

Activități fizice și controlul greutății. Managementul stresului (managementul energiei): Să luam viața așa cum este cu bune și mai puțin bune să nu lăsăm necazurile, stresul să ne doboare altfel sistemul imunitar va scădea, și la un om cu sistemul imunitar scăzut vor apărea iminent boli, afecțiuni grave și chiar fatale: obezitate, cancer, diabet, boli cardiovasculare (BCV), atac vascular cerebral (AVC), etc.

Să găsim metode de a ne relaxa, de a ne detașa de stresul zilnic care ne poate aduce boli în viață astfel: ascultând muzica care ne relaxează sau citind o carte, ieșind cu prietenii sau animalele de companie în natură, unde ne putem oxigena creierul și să ne simțim mai bine, să facem mișcare, exerciții fizice. Sportul face ca sistemul imunitar să fie mai rezistent, să fim mai rezistenți la stres și să prevenim și chiar să vindecăm bolile care au fost declanșate de un stil de viață nesănătos.

Educația (care include și autoeducația, dezvoltarea personală): Educația este un alt factor important care intră în componența stilului de viață sănătos. Stilul de viață sănătos înseamnă să ne schimbăm modul de a trăi dar și modul de gândire (nesănătos) cu un mod de trai și de gândire sănătoasă constructivă, pozitivă.

Să renunțăm prin informare, educare, auto educare la obiceiurile proaste, nesănătoase și să le înlocuim prin obiceiuri bune, sănătoase pentru noi și cei din jurul nostru.

Obiectivele reabilitării pacientului critic sunt:

 • Ameliorarea ventilației prin: eliminarea secrețiilor, creșterea complianței pulmonare, eficientizarea tusei;
 • Ameliorarea funcționalității musculo-scheletale prin: creșterea mobilității articulare, creșterea forței musculare și anduranței, prevenirea contracturilor și posturilor vicioase;
 • Ameliorarea funcției sistemului circulator prin: prevenirea trombozei venoase profunde, prevenirea edemelor și prevenirea escarelor;
 • Menținerea sistemului nervos central și a statusului cognitiv în limite funcționale.

Pentru sistemul respirator se au în vedere următoarele aspecte:

 • cu 20 de minute înainte de începerea ședinței de terapie fizică se administrează un bronhodilatator la pacienții cu bronhospasm;
 • stimularea traheală;
 • tehnici neurofiziologice de facilitarea a respirației: contracția abdomenului, presiune vertebrală toracică, stretching intercostal, manevre de tuse controlată asistată manual sau mecanic, prelungirea expirului la pacienții cu BPOC;
 • pentru pacienții cu disfuncție respiratorie restrictivă se are în vedere menținerea complianței pulmonare și a mobilității peretelui toracic prin: spirometrie stimulativă, stretching manual al peretelui toracic, asistarea mușchilor inspiratori, tuse asistată manual, ventilație nocturnă non-invazivă.

Pentru sistemul musculoscheletal se au în vedere:

 • prevenirea contracturilor și pozițiilor vicioase prin: mișcări pasive, active și asistate, stretching prelungit, mijloace de posturare (orteze, atele, perne, suluri), terapia farmacologică a spasticității, agenți fizicali;
 • Creșterea forței musculare prin: electrostimulare și exerciții de anduranță.

Kinetoterapia este forma de terapie care are la bază mișcarea efectuată prin programe de recuperare medicală bine structurate ce au ca scop refacerea unor funcții diminuate. Scopul programului de kinetoterapie este de a crește capacitatea funcțională generală a pacientului și de a restabili independența fizică și respiratorie, prevenind astfel riscul instalării complicațiilor asociate determinate de repausul la pat.

Principalele obiective ale tratamentului kinetoterapeutic sunt următoarele:

 • relaxarea;
 • corectarea posturii și aliniamentului corporal;
 • creșterea mobilității articulare;
 • creșterea forței musculare;
 • creșterea rezistenței musculare;
 • creșterea coordonării, controlului și echilibrului;
 • corectarea deficitului respirator;
 • antrenamentul la efort dozat;
 • reeducarea sensibilității.

Mobilizarea activă voluntară reprezintă fundamentul oricărui program kinetoterapeutic profilactic, terapeutic sau de recuperare. Mişcarea voluntară se realizează prin contracție musculară şi prin consum energetic. În mişcarea activă voluntară contracția este izotonă, dinamică, muşchiul modificându-şi lungimea prin  apropierea sau  îndepărtarea capetelor de inserție.

Mobilizarea precoce și reabilitarea post-operatorie

Recuperarea medicală este un domeniu de activitate multidisciplinar, cointeresând diverse specialități medicale, care au legătură cu refacerea sau ameliorarea stării de sănătate a unui individ, în diferite momente ale evenimentului morbid.

Recuperarea post-operatorie își propune ca obiectiv primordial reducerea deficitului funcțional pentru a permite pacientului recâștigarea maximei independențe. Recuperarea este necesară pentru a preveni instalarea sau permanentizarea deficitului funcțional, precum și pentru a minimaliza consecințele acestuia asupra independenței funcționale și calității vieții.

Pentru optimizarea rezultatelor reeducării funcționale este necesară implicarea activă a pacientului și a aparținătorilor acestuia în vederea desfășurării activității de recuperare post-operatorie.

După orice intervenție chirurgicală este nevoie de recuperare medicală, fie că aceasta este pe un timp scurt ca și durată, până la vindecarea completă, fie se poate prelungi, uneori fiind necesar să se aplice pe toata durata vieții sau pe toată durata deficitului motor.

Un mijloc terapeutic de bază al recuperării post-operatorii îl reprezintă terapia prin mișcare.

Kinetoterapia se adresează atât leziunilor minore cât și celor majore, care pot fi soldate cu infirmități definitive ce necesită un timp îndelungat de recuperare.

Programul de recuperare trebuie să parcurgă în general mai multe etape. Protocolul de recuperare prin kinetoterapie trebuie început încă dinaintea intervenției chirurgicale, realizându-se astfel pregătirea pacientului pentru operație.

 

Copyright © 2010 Asociația Română Pentru Studiul Durerii. Toate drepturile rezervate.

 

REGIMURI ALIMENTARE

REGIM BOALA DIAREICA

7 ZILE:

 • CARNE FIARTA
 • MAR RAS
 • BRANZA DE VACI + MAR
 • PLACINTA DE FOI CU MAR SI/SAU BRANZA
 • OREZ +/- MORCOV FIERT

2-3 SAPTAMANI:

 • OU
 • PASTE FAINOASE
 • BANANA

APOI – CARTOFI

IN PRIMA LUNA INTERZIS:

 • FASOLE
 • PASTAI
 • MAZARE
 • CIUPERCI

 

REGIM ALIMENTARE IN GASTROENTEROCOLITA ACUTA

 

ALIMENTE PERMISE:

 • Supa de leguminoase (morcov, telina, patrunjel)
 • Orez fiert
 • Orez cu morcov fiert
 • Ou fiert tare (se introduce dupa 2-3 zile de scaun normal initial, albusul apoi galbenusul)
 • Carne de pui/vita fiarta sau la gratar
 • Paste cu branza de vaci degresata
 • Banana
 • Mar copt , mar decorjit ras
 • Peste alb

 

ALIMENTE  INTERZISE:

 • Legume si fructe crude
 • Patrunjel, marar, leustean verde
 • Mezeluri, grasimi, prajeli
 • Carne de porc
 • Iaurt, lapte
 • Cas, cascaval
 • Zeama de carne
 • Cafea

 

REGIM ALIMENTAR CLOSTRIDIUM DIFFICILE

 

ALIMENTE PERMISE:

 • Supa de leguminoase(morcov, telina, patrunjel)
 • Orez fiert
 • Orez cu morcov fiert

DUPA NORMALIZAREA SCAUNELORl

 • Branza slaba de vaci
 • Piept de pui la gratar/fiert
 • Banane foarte coapte

DUPA 21 DE ZILE

 • Ou fiert tare
 • Mar copt FARA ZAHAR
 • Peste alb
 • Mamaliga
 • Supa de galuste de gris(fara cartof si ceapa)
 • Mamaliga
 • Paste cu branza fara zahar

Alimente interzise:

 • Legume si fructe crude
 • Patrunjel, marar, leustean verde
 • Mezeluri, grasimi, prajeli
 • Carne de porc
 • Iaurt, lapte
 • Cas, cascaval
 • Zeama de carne
 • Cafea
 • Cartofi
 • Ceapa

IN PRIMELE LUNI INTERZIS:

 • Fasole
 • Pastai
 • Mazare
 • Ciuperci