Istoria laboratorului de analize medicale este indisolubil legata de istoria Spitalului “Izolarea” din Iasi. Primul document care atesta existenta unei cladiri a laboratoarelor este schita de plan general si planul general de situatie cu existentul imobiliar din curtea fostelor Case “Catargi”, inaintat cu adresa 6277/11.07.1908 Primariei  Comunei Iasi de catre Epitropia Generala a Spitalelor “Sf. Spiridon”.

Dupa Primul Razboi Mondial, in paralel cu dezvoltarea disciplinei Boli Infectioase ca disciplina distincta si cu obtinerea unor rezultate notabile pe plan mondial in lupta pentru eradicarea multor boli infectioase, se creeaza in jurul Spitalului “Izolarea”, o scoala de clinicieni, igienisti si oameni de laborator, sub conducerea Prof. Dr. Mihai Ciuca sprijinit de Prof. Dr. Alexandru Slatineanu si Prof. Dr. Ion Balteanu.

Este meritul Prof. Dr. Al. Slatineanu de a fi pus bazele unui laborator în Spitalul “Izolarea” din Iasi. Eforturile lui – continuate de Prof. Dr. Ion Balteanu si de Conf. Dr. Maria Franche – dar si a internilor si medicilor Florica Popa-Nereantiu, Adriana Busila, Georgeta Cuciureanu, s-au concretizat in realizarea unui mic laborator propriu al spitalului. Redus initial la un minim de personal si la un minim de investigatii, laboratorul s-a dezvoltat treptat sub conducerea Dr. Georgeta Cuciureanu, care preia coordonarea lui in 1948  si a Conf. Dr. Maria Franche, devenita director al Spitalului in 1942.

Sub conducerea Dr. Georgeta Cuciureanu si cu ajutorul medicilor de laborator Virginia Besleaga, Lazar Pincu, Victoria Trusca, Vicenta Paduraru, Tatiana Turcu, s-au dezvoltat sectoarele de bacteriologie, serologie, in 1955 se pun baze noi laboratorului de biochimie iar in 1969 se realizeaza noul local al laboratorului, conducerea spitalului fiind preluata de Conf. Dr. Alla Vata.

Conducerea si coordonarea acestui sector ajuns deosebit de important pentru Spitalul “Izolarea”, devenit Spital de Boli Infectioase, a fost preluata de Prof. Dr. Tatiana Turcu, care timp de peste 20 de ani s-a preocupat de dezvoltarea armonioasa a tuturor compartimentelor laboratorului, de introducerea metodelor moderne de analiza care au inlocuit treptat metodele conventionale (hemoleucograma automata, analiza biochimica automata, identificarea automata bacteriana, antibiograma automata, metodele immunoenzimatice sensibile de titrare a antigenului sau anticorpilor, cu aplicabilitate in identificarea serologica si în serodiagnostic – ELISA, etc.).

Eforturile ei si ale colectivului de medici si chimisti – Dr. Elena Ripeanu, Dr. Denisa Covaciuc, Dr. Cristina Mirela Petrovici, Dr. Rodica Fantanaru, biolog Didina Roman, Chimist Violeta Munteanu, Chimist Valentina Holban si altii – s-au concretizat în cresterea numarului de analize, a solicitarilor de analize din partea unor beneficiari externi si in cresterea performantei diagnosticului de laborator – componenta esentiala a diagnosticului si tratamentului bolilor infectioase.

In anul 2002 se pun bazele laboratorului de biologie moleculara, pendinte compartimentului HIV-SIDA al spitalului, care devine compartiment al laboratorului de analize medicale din anul 2011.

Din anul 2007 si pana in prezent, conducerea laboratorului de analize medicale, este asigurata de Dr. Rodica Fantanaru – manager tehnic, responsabil cu managementul calitatii fiind Dr. Diana Matei.

De la un mic laborator care facea cateva analize s-a ajuns in prezent la un laborator cu 6 compartimente in care anual se realizeaza sute de mii de analize, un laborator care si-a dovedit eficienta in diagnosticul bolilor infectioase si in diagnosticul etiologic al focarelor de toxiinfectie alimentara care au aparut pe parcursul timpului in Iasi.

Integrat in permanenta in lantul masurilor de profilaxie si combatere a bolilor infectioase, in programele de supraveghere a teritoriului pentru boala diareica acuta, a hepatitelor, a infectiei HIV-SIDA, participant la manifestari stiintifice nationale si internationale, centru de pregatire a rezidentilor in medicina de laborator, Laboratorul a devenit o veritabila “inima” a Spitalului de Boli Infectioase “Sf. Parascheva” din Iasi.

Laborator Microbiologie 1

Şef compartiment

Conf. Dr. Olivia DORNEANU

Laborator Microbiologie 2

Sef compartiment

Dr. Rodica FÂNTÂNARU

Laborator Imunologie-Serologie

Şef compartiment

Dr. Cristina Mirela PETROVICI

Laborator Hematologie

Şef compartiment

Dr. Denisa COVACIUC

Laborator Biochimie

Şef compartiment

Chimist Valentina HOLBAN

Laborator Biologie Moleculară

Şef compartiment

Dr. Aida BADESCU